Saturday, February 26, 2011

Ati ak rasa susah,,,

@#@#%$&^%%%&((*&^%@@@%*^*&(*(&(**%&$##@@^&()&*$%$@$!))_))^%%^^^&%%&*(*^&%$@$#@##^()^&^%#$#^$%$@&*&^^&((*$@$%&&)(_(_(**(^^$##@#@%&())&%#@$%^*(%$$##$^&&&^%%$%&*&()&&^@$#%&()(*%@@#$^&&&(*(((&^$*$($&%$^%^%^$*%$%^&*()^$#$$#^&&*(*(&*&&%%$%$#%@@%%*(*&)(*&())*&^%%$$##@@#$$&*&()*%$#%$^%%&((#($%%$$%$$#$%$^%$*%*^(&^)&^*%%^&^%$^&$%##&^(*)(*(_**&^^%%$##$#@#$%

p/s: xtau nk ckp cmne, xtau nk selesaikn cmne, xtau spe yg leh bg idea tbaik, xtau ap yg perlu dwat, xtau ap kebaikan dsebalik kejadian,,,

Ak tau ati ak sgt lembut utk berasa susah ati,,,,

Saengil Chukha Hamnida

video

P/s: Hepi Belated n3 post besday 2 my beloved frenz, Cik OrkEd....
Smoga persahabatan kte mendapat keberkatanNya,,,amin3

Thursday, February 24, 2011

Anak nie orang JAWA k???

Adegan I
 
A makcik tetiba asked : Anak nie orang jawa k???
Dalam keadaan tercengang2 dan blurr sbb kakak ak lbt sgt amik ms 2,,,
Aku bersuara sOpan : ha??? jawa?? xdela makcik,,,,Ayah sy yela orang banjar, mak melayu tulen
(Muka ak ad gaya jawa k??? hidung kemek sgt k?? jawa hidung kemek k??)

"Mna kakak awk nie,,,bus terakhir pn da smpi, tempat nie da nk ttup", said dat caring Makcik.
"Tahla makcik".....
(Senyum kelat terpaksa ak sedekahkn kt Makcik 2)

P/s: nie bkn kali pertama org ckp aku cm2
Adegan II

"Ini aunty, u punya bibik ka??, said dat Pakistani who came 2 my Owner's home during my College Life.
Macam siut jek Pakistan nie, leh ckp ak bibik???
Dahla dia pendatang kat negara ak nie,,,
Mmg cipan sunguh aarrr,,,

(Hitam k ak ms 2??,,,ak pakai kain batik k?? tdung ak cm tudung minah2 indOn k??)

P/s: Agak lama gak ak tersekat ngn emosi dpgl 'bibik' 2 
(maklumla ms 2 br dperingkat awal remaja,,'kecik ati la 2')

Adegan III

"Kamu balik raya ble bah???", said my kwn baru nie.
"HAh??,,,(xtau nk jwb ap??)

P/s: Dia ingat ak org Sabah Sarawak k??? 
Mmg pn dia ingt cm2,,,at last, kami jd kawan^_*

Adegan IV

Hal nie kakak ak pn xtau,, 
ms 2 ak dukung anak dia Hanis Fayhaa', ms 2 tah bape bln tah,,
ak kuar dr masjid pas Solat, ms 2 odw nk blik Pahang kot...

A Makcik again : Bape bln da anak???
A Future mom ( a future mom 2 , ak la weyyy): #%$%% bulan (sori ak xingt dia bape bln ms 2)
(Biar betul makcik nie,,,dah la berat dukung bdk nie,,dia kata anak ak plak!!!)
P/s: Tua sangat k muka ak ms 2?? Dah ad anak ms umur 20taun,,,fuhhh,,xkn da kedut kOt??

Moral of d story: 

Aku kena jauhkan diri dari MAkcikssss2, Pakistani, bibik2 IndOnesia, & baby2 kecik,,,
Masa kna 2, tahap 'panas' ak mcm kek yg hanguss....
Skunk ble pk blik, lawak siut,,,sbb skunk perkara2 cm2 dah jarang berlaku....

Cuma skunk soalan yg kerap dtanya:

Ko ble nk abeh blaja?? dlu ak tny blaja ag, skunk blaja ag,,,hu3
Da kawin k blum?? ak da ank 2 nie,,
Ko keje ap skunk?? asik blaja jek,,,
Cmne ngan $#^(*%$%#@*( ko skunk?? Ko nie memilih sangat kn,,,

Soalan yg patut ditanya:

Ko ajar la ak cara terbaik nk didik anak?? ko kn bakal cikgu tadika,,,
Ko sihat tak?? Apa rahsia 'lawak b****' ko ekk??
Ko makin berseri2, ap rahsianya???hahahha
Kan k sedap telinga mendengarnya klau dtanya hal2 positif sebegini,,,
kan k bgus klau smua blaja menjadi seseorang yg positif dr segi luaran @ dalaman,,,
Kan k romantis klau senyum sentiasa menjadi teman diri,,,hahahha

^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_*

Kronologi melalui gambar
 Muka: Polos, tulus & suci 
Tempat: Trustworthy, IIC
Tahun: 2008

 Muka: Blur, sopan & ayu (pelasan skettt la yea)
Tempat: Bangunan Hal Ehwal pelajar, UPSI
Tahun: 2009

 Muka: bermuka2, talam 2 muka, pemBULI tegar
Tempat: LRT Pasar Seni
Tahun: 2011, Jan
P/s TERAKHIR: Muka pn boleh berubah, inikan pula 'hati',,,^_*







Tuesday, February 22, 2011

dis SEM macam SAMPAH

Exam belum amik ag,,,tp dis sem mmg mcm sampah (klau mak ak tau), mmg kna tibai n cabai la kot. Semua perkara start ngan 'malas' siut, lom kna antar ag, leh siap dlm sehari punyerr!!! Macam cipan jek alasan yg hotak ak kasi, akal da kata cm2, tgn pn xbergerak, mata pun duk tutup, ati pn tarak mOOd. Tinggal 3 sem ag, nape da jd kepala hangin jek, nk cr mna 'semangat yang hilang' nie, Persekitaran ak skunk xckup bgus kot, banyak 'kotor', banyak serabut & xtersusun. Aku kna cr angin br balik. Ag satu ak agak sesak ngn masalah orang lain. Aku?? xd masalah...kecuali klau xckup makan mmg masalah. 

Tujuan aku tulis "dis SEM mcm SAMPAH" :
Untuk wat laporan:

Masalah : dis SEM macam SAMPAh

Gangguan : Persekitaran yang xmembantu

Kelemahan : Iman xkuat, doa & zikir yg kurang, cpt putus asa & mengalah

Kekuatan : Cepat sedar diri, leh wat double vision&mision

Cara penyelesaian : AKU xnk amik tau MASALAH orang lain, Orang lain xperlu cte MASALAH korang kat AKU (bkn ap, ad k sbg seorang kwnbaik aku, dia leh kata 'ak rs xd sape leh phm mslh dia & ak jd org ke-4 utk tau mslh dia)~So xpyh cte lain x,,,wat SEMAK memori ak jek~

Rumusan: Selalu orang kata masalah berpunca dari dalam diri sendiri tapi TRUST me,, n3 dis SEM macam SAMPAH, masalahnya mmg PERSEKITARAN (manusia/benda/haiwan&bla3)

P/s : 
Untuk berjaya-WAJIB lalui semua nie 
(^_*)
Ko ok k???, said Chong Wei.
Ok,,,selagi ak pegang ngn my princip "d power of choice is chance & d power of chance is cOntrol", answered Misbun Sidek.

P/s 2 : Lagu 'This is ME' just for me yaa!!! ^_*

Sunday, February 20, 2011

Aktiviti Sabtu Malam Ahad

Kek BrOwniEssss Angah & MaksuE


Akt sb2 mlm ahad kOrang watpe???
windOw shOpin'? wayang? tdO? jOgin'? partime?
aku??
alang2 menyeluk saku yg xberduit,,
aku ajak anak buah wat 'kek browniess'
yg menjadi ke'gilaan' membe2 ak yg agk gler2
utk djdkn bekalan esOk ari
kek nie 100% aku & angah Jid wat
akak ak xd tulun langsung,,,nsib la prOfessiOnal
walaupun peluh menitik gak td
Rasanya???
see d leg la,,,hahah
Anyway, aku nk say tQ 2 my dear ank buah sbb sudi jOin venture ngn ak
At least, ble ak da xd One day
She cn tell stori 2 her children abt her memory of bakin' cake with me=)
So sweet

p/s: Sape2 nk ORDER take dis nO: 03-7552525,,hhahaha

Thursday, February 17, 2011

Heliza-Kau selamanya

video

p/s: Malas nk copy d lirik,,,anyway, my Bully frenz, anak Pak Rashid mmg xsuka lagu nie...but my soul just love 2 layannn dats song

Tuesday, February 15, 2011

pEnyakit & cari pEnyakit

2day, lebih dari 50 kali agaknya aku bersin....
Masalah ap nie??
Same answer: resdung beb,,,,

"Bersin itu dari Allah dan menguap itu dari syaitan. Jika salah seorang kalian menguap, maka tutuplah mulutnya dengan tangannya dan jika ia mengatakan `aaah... ' , maka syaitan tertawa di dalam perutnya. Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap." (Hadis riwayat. At-Tirmidzi )

Oleh itu, arini hidung aku spt dah xd 'penapis' or 'mukus',,,perit gler, mata macam orang sakit 'putus cintan'
"Ko ad masalah rumahtangga k along??", said cik Orked.
"hah??, mna ad la..." said Cik resdung.....hu3
Gara2 resdung, ak dkatakan ad mslh rumahtangga yg bkn official pn!!
Tp xpela, ak redha dgn penyakit nie tp ak xpuas ati dgn org yg cari penyakit...
Kesannya,,
manyak susah tawan2 la beb...
manyak lugi masa...
manyak lugi tenaga...
manyak lugi uang la....
LAST2,
manyak manyak manyak manyak
lugi diri sendiri jugak
The future depends on what we do in the present. – Mahatma Gandhi”
 p/s: Ingatan utk diri sendiri jugak agar JANGAN cari penyakit!!!

Monday, February 14, 2011

Saturday, February 12, 2011

Opah

Bak kata pepatah "Jauh Perjalanan Luas Permandangan"
Setiap hari kita pasti mengharapkan sedikit perubahan ke arah perkara positif
Di dalam perjalanan aku hari ini, aku bertemu dengan seorang "Opah"
"Nie cucu opah nie,,",said d cutest Opah who wearin' black scarf.

Suasana umah n keadaan di situ sangat selesa, rasa mcm berada di umah keluarga sdri
Then, bercakap dengan Opah sangat telus..
walaupun usianya sudah mencecah 81tahun tetapi percayalah,,sesiapa yg bcakap dengannya pasti rasa seperti apa yg aku rasa

Perkara nie xleh diungkap dengan perkataan, bg aku perjalanan yang bermakna bukan hanya menerima tetapi memberi,, memberi dalam erti kata "kasih sayang"
Aku rasa sangat bermakna dapat berkenalan dengan Opah

Seperkara ag, bg aku yang menjadikan Opah istimewa,,,
Opah dah xleh jalan seperti dulu tetapi boleh menggunakan kerusi roda dgn sendiri
Daya penglihatan n pendengarannya masih kuat dan bagus cuma kaki kanan Opah xdpt berdiri kuat
Walaubagaimanapun, Opah masih ingat kewajipannya sebagai seorang Islam
Masih mendirikan solat, membaca al-Quran dan aku yakin dia adalah seorang yang sangat baik terhadap orang lain

Sebak rasa hati,,
walaupun Opah xd pn cerita sedih tetapi mungkin aku berjumpa dengan seseorang yang boleh dijadikan contoh dalam kehidupan

Teringat aku ayat mak,,
"harap2 d usia tua mak nanti xperlu susahkan anak2 n mati dalam keadaan ingat pada Allah S.W.T".
Amin3

p/s: Smoga Allah memberi aku peluang dan masa untuk bertemu insan yang bernama "Opah" ini lagi,,,,amin3
SmOga Orang2 yang aku sayang yang telah pergi ke Rahmatullah dtempatkan dalam golongan Orang2 beriman,,,amin3

Jap Ek

"jap ek", aku tengah siap nie.
"jap ek", aku odw nie.
"jap ek", sket ag aku antar.
"jap ek", sket ag orang solat la.
"jap ek" sket ag orang makan la.
"jap ek", sket ag orang bgun la.
"jap ek, jap ek, jap ek, jap ek", aku balik umah amik jap.

Selalu x korang said dis word "jap ek"???
Aku rasa lebih dari sepatutnya, baca Quran pn mayb xsekerap menyebut perkataan nie
Aku slalu gak guna perkataan nie, 

Adegan I
"wni, g kedai beli bla3....!"
(even aku mmg xkn pergi pn)
"jap ek, mak!!!"
(nada teriakan yg sentiasa dpermainkan oleh jejaka2 gantang sblh umh aku)
("fuhhh, sedapnyerr sore ko wni!!)
(Diam la 'si lembut'!!!)
~xsangka plak aku skunk 'si lembut' ni dh jd pensyarah pas2 encem plak pas2 siap malu2 cipan ag aku, nk sidai baju pn tgu anak2 teruna 2 msuk umah dlu~hahahahha
(perrrgghh,,xsangka aku se'malu' 2)

Adegan II

"along2, bgun....dah petang nie!!"
"jap ag ekk, sket jek ag"
"anak dara ap tdo petang2, pagi dhla lewat bgun"
(peerrghh, klau ad 'LeeChongWei' kat umah nie, perkataan "jap ek" pasti terHAPUS!!!!)

Papepun perkataan nie mmg sOdap didengar, mcm lempeng cicah susu!!!

Plus Story (Bukan Lebuhraya Punya Cerita)

Aku wrote dis n3 after 'jalan2' wat letih kat Open Day Kolej Ungku Omar,,,
Apabila aku terpandang kat aweks2 cun kat UPSI nie, gler baban cUn n me'lawa' nyerr
setakat nak p open day OR nama lainnyer "pasar malam Universiti" pun nak make-up, lipstick pink panther, bedak tepung gomak 2!!!,,,
Jeles???
yarrkkk!!! not my taste,,hahhaha
natural n inner beauty much3 better than ur dress-UP la dear!!!=)

Cuma,,kadang2 aku pelik...setakat nk bl mkn, g psr mlm, main kt padang
Xkan nak siap cm 'Sharifah aini' kot???
Pakai mcm 2 spt nk p kL, agak2 la kn, klau depa g kL, pakai cmne plak???
Oppss,,,soli kawan2, mmg korang wat pn kn (^_*)
At least,, pakai bedak yg bukan cap tepung gomak,ok?,,
tudung (klau pakai tdung arrr), pakaian sopan n sedap serta sejuk mata memandang
FUUhhhhhh,, ag baik beb!!!
Aku yg Pompuan pn rs damai jek=0
Love peas nOt peace

so, mayb jawapan nie akan diberi oleh 'dorang'
Weyyy,, cepat la, nk p psr x nie???
"jap ek, tengah siap nie!!!!!!!!".
(nasihat aku: xpyh tgu org cmni,,u all p sdri xpn ajak 'psr mlm' 2 singgah umh kOrang utk dOrang!!!!!)

then, sape yg suka cakap "jap ek" kurang2kan la coz,,
2 satu perkataan budak "pemalas"
Opss,, terasa si Tukang Blog jugak!!!!
Xpela, 'sebaik2 manusia adalah manusia yang memberi faedah kepada orang lain'
hahahaha


d END,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

p/s: SmOga 'Pakcik Gaara' n famili tabah menghadapi ujian Allah S.W.T.....amin3
& SmOga kakak aku blanje jek buku "pra sekolah" 2, leh kan Ngah???=)

Wednesday, February 9, 2011

Gler rs mcm dpt MC

Nk scOre k tak????

Since blik dr cuT CNY nie,,aku xrs cm blaja or bz cm orang lain
Malah ksut old skOl aku stil duk ats lampu meja dlm bilik, kwn2 pn stil xjumpa ag xcept my roomate n hOusemate (bored glerr)
nk kuar ag ar malas, spend mOney la konon,,utk ap??? aku pn xpasti...
even on9 pn, dnt knw nk ckp ngn sape nk chat sape or nk ggu sape??
mmg masalah when we have nothing 2 do
even d asgmt pn xd ap yg pasti perlu d wat,,???
chup!! 2 bkn malas tp seyes beb,,,lect just kata 'u all baca, cr kt lib, discuss'
i2 jekkk,,,,at least klau cuT CNY dlu, akt. aku agak penuh gakk....
Owh, one thg hapen,,,i gOt truly bad headache...xtau ap sbbnya, 2days aku berteman actifastt's panadol...

p/s: Hopefully nex week, i knw wat to do until i dnt hv time 2 pass u "Mr Blog"=)

Sunday, February 6, 2011

Aku dah jumpa

Aku dah jumpa KAU!!!
/
/
Nak lari kOnOn,,,
/
/
Sebulan KAU hilangkn diri
/
/
KAU tau x yang AKU perlukan KAU
/
/
AKU perlukan KAU la,,,
/
/
Tapi kan sayang,,
/
/
Untuk tempoh SEMINGGU kita CUTI nie
/
/
Memberi KITA ruang UNTUK bertaut kembali
/
/
ALHAMDULILLAH
/
/
Akhirnya,,, KITA bersama untuk menempuhi JALAN berliku
/
/
KAU adalah SEMANGATKU
/
/
TERIMA Kasih SEMANGAT,,,, 
/
/
KAU kembali hadir bersama AKU
/
/
MAY I SAY,,,
I LOVE U MR.SPIRIT,,,,

p/s: Mmg berbaloi balik kampung jumpa famili,,kerna dr kesusahan kesedihan kepayahan kebahagiaan KITA bagaikan memberi seribu satu kkekuatan buat AKU,,,terima kasih YA ALLAH, berikan AKU "Husin's Famili",,,,
Terima Kasih Semangat!!!!!!!!!!!!