Thursday, March 31, 2011

Micro Teachin' ngan KAnak2 Besar

Awesome!! 
Credit 2 my 'pendiam' classmate, Mr Rahemi who helpin' me a lot (^_*)
(soli BULI u arini)
Credit 2 my classmates 4 being as kindergarten students

Subject: Science
Sub-topic: Experiment (texture)
Activity: Play Dough

Akhirnya, bdk nie senyum gak=)
Cuba tunjuk tgn kiri, melekat x dOugh 2??

OMG!!! sweet gak ekk,,

Ofkos,,,mesra kamera!!=)
d students,,

seyes beb!!
p/s: Dr cakap, "Garangnyerr cikgu!!!!",,,hahhaah...Suara ak, bapak la kuat....hahahah

video

p/s : Learn from mistake,, Long Kang!!!!
-kdg2 xpercaya,,masa dulu ak, ngan skunk,,dlu pemalu skunk 'hahhaha' tgk video jek dh tau=)

Wednesday, March 30, 2011

When She Love Him More Than I Am

When she love him more than I am
My steps already prepare for backward run

When she love him more than I am
I never dare to dream about him again

When she love him more than I am
I decided not 2 fight for him

When she love him more than I do
My heart starts pounding for d end

When she love him more than I do
He actually never know who truly I am

When she love him more than I do
He never know how much I love him

When she love him more than I am
Our  relationship just a friend,,,

p/s: Memberi perasaan pada yang salah sesuatu kekalahan yang terbesar dalam perjalanan kehidupan

Tuesday, March 29, 2011

minggu meng'geletar'

Ahad

Banyak perkara perlu dselesaikan, dengan diselami perasaan yang baik, ak bergerak2satu persatu dalam keadaan sentiasa mendoakan yang terbaik. Okeh!! Ahad ari2 I'm forcely 2 wake up early utk satu seminar tentang "Kaedah gabungan bunyi kata". Kadang2 kes paksaan nie beri impak positif dengan pemikiran ak yang sentiasa mengamalkan dasar keterbukaan,,he~ From start until end, wahhh!! ak sangat memberi perhatian shingga menitiskan airmata 'penghormatan' kepada PROF EMERITUS DATO' DR ISAHAK HARON yang sangat2 low profile, just like wat my madam said, "Apabila kamU d atas sentiasa lah memandang k bawah",,lbh kurang lah maksud ayatnya. Leklu!!!! Lum abeh ag ok, ak pn cm sonOk jek nk ngajar bdk2 nie mbaca, cz kaedah nie sgt fleksibel n relevan. Klau dulu kte mbaca 'tah cmne kaedah' tp skunk just not like befOre. Ibubapa terlalu mengharap pd guru utk memastikan anak2 mereka boleh membaca. (Nak jek ak bg Kuliah Subuh kat makbapak cmnie), Children's dev not only based on cognitive dev but social emotion & so on...Okehla!! ak semangat nak mengajar, dah bayangkan cmne ak 'teach' kat tadika nanti^_*

Isnin

Untuk Literasi kanak2 klas mama Zain, group ak dtugaskn utk mengajar kanak2 3 TAHUN,,,cayalah!!!! it was truly suck!!! Bdk2 2 Ya Allah,,lebih baik jaga anak kucing dr jaga anak 'orang' ok??? Tp kwn2 ak sebaik mungkin try mengajar,,,thumbs up 2 them!!! Ayat baik salah sorang dr dorang, "AK nak sambung master laa,,xsangup ak",hahhaahaha. Dalam ati ak terdetik, ak??mampu x ak, bkn sj bertahan ngn perangai bdk2 nie tp propaganda sistem pentadbiran "tadika"...hahahha coz ak familiar ngn nilai2 cikgu2 tadika nie (cikgu yg tangkap muat la). 

Selasa
Tiba time ak arini, okehh la!! not bad and not good enough...Bdk 3taun nie, refleksi n attention dorang sgt lemah a.k.a low....tapi ble pk blik, "Ak xtakut pn nk ajar dorang"huhuhuuuh. Dengan bekalan buku "Hujan dah turun" and song "tik tok",,banyak membantu. Agaknya, ak terpilih utk ngajar bdk2 nie kot...hhmmm xtau ag, after 2012 br kte cte ekk...Tapi ngajar kanak2 tekanan nya xsebesar mengajar bdk2 besar...ble renung bdk2 nie, "tulus and polosnya ati2 mereka". Xmacam kte orang dewasa, banyak kepentingan yg kte pk...(Sometimes, I hate 2 be an adult)he~


Malam Selasa

Ko kna 'present' esok,,perghh!!! sibuk ak nk cr replika GIGI....Last2 ak decided wat 'play dough',,lantaklah ap nk jadi, sometimes less is more,,,hahahha (so skunk ak tgh wat Lesson Plan)

Minggu meng'geletar' sbb kna present depan pelbagai reaksi rakyat!!

p/s : xsabar tgu mgu ke-14,,,Nak balik siut!!!

Saturday, March 26, 2011

n3 yang UNpredictable BUT meaningFUL

Friday, March 25, 2011
Aku sebenarnya ada "musuh" kat dalam dunia blogging ni. Memang "musuh" ketat. Siapa agak-agaknya "musuh" ketat aku ni kan?OK, hari ni aku introduce aku punya "musuh". Orang yang bertuah jadi "musuh" ketat aku ialah cik Long Kang.

Siapa beliau ni?Ok jom aku citer siapa dia ni yang sebenarnye.

______________________________________


Beliau ialah seorang student di UPSI, mengambil kos Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Ijazah). So beliau akan menjadi seorang Cikgu Tadika atau pun jika beliau mahu menubuhkan Tadika beliau sendiri, maka beliau akan menjadi seorang CEO di tadika beliau. Beliau juga merupakan bekas pelajar IIC yang mengambil kos Pendidikan Islam Awal Kanak-Kanak(Diploma). Ini bermakna beliau dan aku satu tempat belajar dahulu.

Walau pun satu tempat belajar masa kat IIC dulu. Aku dan dia tak penah bertegur sapa sebab kami "musuh" ketat. Masing-masing suka wat hal sendiri. Tapi yang wat kan aku pelik, macam mana aku boleh jadi team mates dia dalam acara badminton untuk IIC team kat Kedah dulu? Pelik betul. Padahal kami memang "musuh".

Beliau juga seorang yang peminat No 1 Lee Chong Wei. Korang cakap je pasal Lee Chong Wei, aku gerenti dia tau. Tapi dia punye feberet player tetap susah nak tewaskan player feberet aku iaitu LIN DAN.
_________________________________________


Ok cukup introduction pasal "musuh" aku tu. Sebab aku nak ucapkan terima kasih kat dia sebab bagi aku satu lagu yang amat best iaitu SKA SEMUT HITAM. Macam tau-tau je aku suka lagu-lagu SKA. Lagi-lagi MODERN SKA. Memang aku layan habis.

Thanks banyak-banyak kat ko Cik Long Kang sebab bagi aku lagu yang best untuk didengar. At least boleh aku topup lagu-lagu yang ada kat dalam MP3 aku untuk didengar di atas motor.hahaha

Aku rasa cukup sampai disini sahaja entri kali ini. Sekian.....

__________________________________________

Gaara: Kita tengok nnt LCW ko boleh menang Gold Medal utk Olimpik 2012 ke tak?hahaha


P/S
* 1st n3 yg 'orang lain' cte ttg ak espeseli 'musuh' lak 2,,,tQ pakcik!!!^_* 
* Feel free 2 'singgah' his blog http://kingdjango.blogspot.com

Friday, March 25, 2011

Friday withOut classEs

BefOre BreakLunch
10 a.m already???? haiiyya....
Wake up,,cleanin' up
"Korang dah siap discusiOn k?? jom makan kat Cik Ana a.k.a Ibu", Sha's message...
"Mana discuss nyer, saba pun tdo ag...hu3" Aku answered...
"Jom makan, ak lapa tahap gaban nie" She said...
"Okehh!!!" Perut ak said....

After BreakLunch

"Jom g Pekan, ak nak cr pijama" Shafini asked..
"Jom, ak ikut" Macam bese pantang d ajak,,,,hu3
(Kali nie xd rempit2, sbg menghOrmati Hari Jumaat,,,he~)

In d end oF BreakLunch

Jom masuk kedai Bundle nie,,,
(Cakap jek suh shopin' kat mna,,ad RM5 hingit pn akan jadi Shopin'!!!!!!!!!!)
Bdk 2 p lOokin'2 bj pijama nyerr,, ak usha2 jeans yg myb berkenan
Byk kali gak bdk 2 g testin' bj yg ala2 pijama 
(coz nk berlakOn la katakan)

Ak stil searchin' n lookin' n matchin' d jeans with myself
Cz type jeans yg ak suka, klau bleh kaler nyer lusuh2 skett,,,pas2 straight cUt,,
klau yg ad shape,,mau PUAN BESAR gunting suar ak,,,
Byk gak suar yg ak try,,ayoooyoo
Manyak yg dreject cz XMUAT!!!!!!!hahahhaha
(kata dh trun berat kn??,,,hu3)

Setengah Orang myb xkn singah or jejak or pakai Bundle nie
Tapi ak, membesar ngn kain2 Bundle nie
Dulu MAK BAPAK jual Bundle gak,,amik dr SingapOre,,ms 2 ak keCik ag so xdapat nk ikut=(
Selalu dtingalkan, setakat Bundle nie, ak berguling2 atas kain2 2, main nyOrok2, pakai bj2 2 pas2 wat main pondok2,,,
Dah lama gler kenangan 2,,Dlu 2la pendapat Utama kuarga, skunk dah xde...
Cz ramai sgt dh yg bukak Bundle nie, agpn Ayah pn dh xd kn
*Ingat ag klau ak ikut makAyah slalu singah solat kat 1 masjid 2 (ms dlm pjalanan mak slalu ajar ak bc surah2 pendek nie (Mekasih makAyah)., pas2 ad 1 pOkok besar kat Pekan tempat ak main, k******, & makan,,yg pasti ak akan tdO blakang van ngn kain2 bj 2~sweet memOri~

Sebab 2, ak mmg xpandang rendah pd pakaian Bundle nie sbb mak bapak ak berniaga Bundle la ak dapat sekolah tingi2 cm skunk,,agpn byk kenangan beb~
At last, dapat gak ak suar jeans yg ak minat
RM5hingit melayang!!!Tapi ak rasa sonok sgt,,ak pn xtau nape
Bukan kerana suar kot,,sbb Bundle mengingatkan ak pd seseOrang

ThE Ends

1 p.m??? Orang Lelaki dh p masjid nk Solat Jumaat dah,,,ok!! balik! jom!!!^_*


p/s: Pakai la ap2 pn asal SELESA,,4 student cm ak, blanje biar bajet!!~nasihat tuk dri sdri gak~

Wednesday, March 23, 2011

Najwa~Got To Go!!!~


video

Lirik Lagu Got To Go - Najwa  

This time I'm gonna live my life

I ain't no stepford wife
No I ain't perfect
Gonna find somebody who's worth it
And no you ain't that person
Coz i caught you constantly flirtin'
With my best friend


So I guess I'll say goodbye
I'll find me another guy

Why (why why why)
You always makin' me
Cry (cry cry cry)
No I can't stand it
No you can't be my man
It don't matter who you are,
Even if you were a star
You've got to go
(Go go go go go go)

Read my lips I'm leavin'
And no no I ain’t teasin'
This time it's for real
Gotta find you another girl
Coz this one sure ain't stayin
By the time you finish what you're sayin'
I'll be gone


p/s : Glerrr tebal bibir aweks nie,,hahhaha^_*
(sbb 2 suara sOdap!!!) 

SilenceISdBESHkiller


Silence wanna killed my sOul
Silence wanna killed my princip
Silence wanna killed my ideology
Silence wanna killed myself

Silence already killed my sOul
Silence already killed my princip
Silence already killed my ideology
Silence already killed myself

Silence is d besh killer
Silence silently grasped my sOul
Silence ask me 2 say goodbye
So now, I'm silently scream in my hard harsh sOul

37 jam yang $#^&&^%&&%*!!!!!!

Borang kaji selidik

                                                                                                                                     YA             TIDAK
Adakah anda hendak pergi ke Kelantan lagi???                                                    /
(Sebab kawan2 ramai gak from Kelate,,,hahaha)

Adakah anda akan menggunakan KeretaApi Tanah Melayu???                                                  /
(Owhhh,,pengalaman manis naik keteApi nie myb akn djadikan sempadan,,,hahahah)

Adakah anda mengalami sakit2 badan???                                                             /
(Bukan setakat sakit,,rasa nk terpisah antara pinggang ngn kaki,,,hu3)

Adakah anda mengalami simptom mengantuk slps pulang k TM???                       /
(Banyak ag tdo yg terpaksa d TOPUP,,,hu3)

Adakah anda melihat keunikan Kelantan semasa perjalanan???                             /
(Selumberr berkain pelikat k stesen keteApi,,hu3,,org KL ad berani lawan???...hahhaha)

Adakah anda akan mengajak kawan2 utk kembara bersama???                                                 /
(Klau kwn2 ak sangup,,cz mostly dorang nie manja....hu3)

Adakah anda mengalami emosi yang bercampur2 slps pulang???                            /
(Yea,,,,penat bdn wat Otak ak jammed)


Sekian, Terima Kasih............

Thursday, March 17, 2011

Selepas kemenangan LCW

Part I : "By removing me!"

Kira2 1.30am, C.wei abih main malam 2, ofkos la ak hepi kan cz LCW menang,
LCW : Hi baby, u da tdO k??? I won it!! Nti I balik we celebrated ekk, berdua jekk.....he~
WH : Hi dear, owkehh2...only awak & saya,,ha~

Pas2, ak pn mula me'nido'kan diri dengan se'nyenyak-nyenyak'nya...
Tiba2, "by removing me!"...sms text sound 'bisingly'he~
Tdo ak yg belum mula nyenyak ag sudah kembali segar...
 Dia baru sedar ak remove dia, 

"Walaupn kte x berkawan d Fb, kte masih berkawan dluar", jawapan baik ak!!!
(Kalau nk ikut side Bawang Merah ak,, nk jea ckp "Suka ati mak tiri ak la")
Memandangkan dia insan yg penah @$#%$%^&&^**&* ak xsampai ati
Sbb niat ak mmg xnk memutuskan silaturrahim
(Nak kata ak baik k jahat???...half half kot)

Part II "Senak perut a.k.a gastrik kot"
Dalam kul 5lebih, angin mana tah datang seakan menarik2 perut ak...
Senggugut??? owh tidak,,klau bhs kg ak, mak pgl "senak perut"
Memang sakit gler, awal gler ak bgun Subuh ari2...pas bgun, masak air masuk dlm botol mineral wat tungku
Berguling2 ak macam tenggiling jap
Klau jual ak ms 2, mesti ag mahal dr Tenggiling,,hahahah
Dalam sakit2 masih k kelas (wahh pljr terbaiikkkkkkk!!)
Tapi ak mmg xjamah seUlas nasi pn
Stakat minum air panas,,ok ON
2 ari xmkn nasi, berat trun beb..3kg

Sebenarnya ak nk cte berat ak trun...hahhahaah
(Pp ak dh susut, muka pucat cm cipan-Cipan muka dia pucat k??)

Ayada Chan : "Saya xnak la kaco Along arini,,pucat jekk muka Along"...
Long Kang : "Nasib saya xsihat arini,,klau x....hhmmmm"....(mmg patut nma ak ALONG kot)he~

Part III "Derma Darah"

A Kolej Za'ba Boy  : " Yea...sila isi borang nie dlu"
An Ex-Kolej Za'ba Girl : "Apsal awak x isi tapi suh saya plak"
A Kolej Za'ba Boy : "Sakit x kena cocok??"
An Ex-Kolej Za'ba Girl : "Xpn,,," (nada angkuh gak la=)
A Kolej Za'ba Boy : "Saya takut darah..."
An Ex-Kolej Za'ba Girl : "Cian isteri awak nanti"
Both : "Hahahahhahaah"

Then, The Ends....first time, ak jmp orang L takut darah 
(Masuk Sejarah LONG KANG budak nie dalam idup ak)

Part IV "Mission possible 2 Kelantan"
Ak nk p kenduri kawin kwn ak Jumaat nie,,mak dh kasi
So ON la,,tp tiket train lom beli...he~
Doakan ak dpt p n doakan ak samat kembali spy dapat menulis mengarut ag
Kami da %$^^&,,opss!! hadiah perlu drahsiakn,,peasss!!!!!!

Part VI "Putera membuka n menungu Sang Puteri Katak dpintu"

Alahai,,,ak yg cOmot nie pn ad gak yg sudi membuka, menahan & menungu dluar pintu
PUTERA : ..................^_*.................
PUTERI KATAK : tima kasih..........^_^,,,lma xnampak??
PUTERA : Nie dh nampak kn?? $^&^&^&*(^&&^%^^@##$%^&&(
(Stori started n suddenly stOpped,,,,)
PUTERI KATAK : Saya xsolat ag.....hu~
(Sampai lupa nk turun level 1 sbb PUTERA nie.....ish3)
PUTERA : Nape xsolat ag??
PUTERI KATAK : Xsempat la,,,

(Banyak nk dborakkn, tapi besela,,PUTERA & PUTERI KATAK jauh bezanya....hahaahha)

Masing2 menuju ke arah persimpangan yang berbeza,,,,,
Bersambung....

Part VII "Kerja2,,,fuhhh"
Masih banyak yg perlu dslesaikan utk ari esk,,tp klau ak xcte nti Otak ak xberkembang baik
Perangai gler2 ak menjadi kronik & ati ak akn sntiasa terdetik ngn cte xrelevan,,,
Kuiz??? susah nk cte,,,,tp tawakal jekk arr, dh wat pn kn??he~

So wanna stOp here, c u after "tahla"...he~

p/s: Semuanya berlaku selepas kemenangan C.wei,, ad sakit ad manis ad penat ad pengOrbanan
Dats we called it as L.I.F.E

Sunday, March 13, 2011

Demam LCW


All England 2011 Final

Taknak Cakap Banyak,,,
Malaysia BOLEH!!!!!!!!!!!!!

p/s: Untuk peminat bdminton, xperlu sebut nma dorang kot,,,chessse!!
LCW=Long Kang cm sesuai jekkk,,hahhaha

Jangan Nak Berubah Sebab Orang Kata Ko Dah Berubah

Bismillahirrahmannirrahim,,,
n3 nie dmulakan dengan lafaz kalimah suci tersebut sebab ak rasa sakit ati dengan n3 ak sendiri

"Jangan Nak Berubah Sebab Orang Kata Ko Dah Berubah"

video

(Mainkan lagu nie,,Korang akan meng"dasari" "geram" ak,,,ahhaahahh)

Sikit jek orang kata Ko dah berubah, kelam kabut nak berubah balik jadi diri Ko yang asal
Macam la bagus sangat diri asal Ko 2,,
(Ayat ak mmg marah tapi niat ak hanya nak bg tau,,,jd jeala diri Ko skunk)
Xde masalah pn pada ak atau kawan2 yg lain
Cuma bg insan yang kata Ko dah berubah, dia hanya mahu Ko kebelakang!!!!!
Dia hanya mahu Ko duduk "bawah ketiak dia" kot,,,Dia hanya nak Ko berkawan ngan dia sorang kOt
Dia ingat dia boleh kawal k perubahan dalam diri seseorang
Bagi aku, perubahan Ko ke arah yang positif la,,,Ko berani tampil kehadapan, 
Ko berani menyatakan hasrat dan pendapat Ko
& Ko bukan hanya seperti dulu yang hanya mengikut Kami
Ko ad pendirian Ko sendiri yang Kami hormati
Klau Orang 2 kata Ko berubah,,Ko berubah ke Arah kebaikan,,,InsyaAllah
Malah Ko jd 'guide' Kami dikala Kami terlalai
Maap sebab aku perlu katakan bahawa Orang yang menyatakan Ko berubah adalah Orang salah dalam menilai Ko
Sedangkan aku sendiri lebih yakin pada diri Ko berbanding diri aku
Kenapa Dia takut Ko berubah?? Kenapa Ko berubah??

Soklan 1
Kenapa Ko Berubah???

*Sebab setiap kehidupan akan dipenuhi dengan ilmu pengetahuan dan pengalaman,,mustahil,, klau kita xbelajar dr setiap inci kehidupan
(Ak pasti Ko sendiri pn rs Ko salah dalam memilih Dia, Tp Ko xberani menolak)
*Sebab kawan-kawan Ko, myb memberi pandangan dalam sudut positif atau negatif
& Ko amik pendapat Kami untuk berubah & lbh berhati2 TETAPI skunk Ko mahu patah balik ke belakang
(Ak pasti sape2 pn jd ak pasti sakit ati)
*Ko pun mahu maju ke hadapan,,Ko pun mahu merasai nikmat kehidupan remaja,,Ko pun macam ak sebenarnya
(Kenapa perlu menjadi tua sebelum tiba masanya???,, Xsalah menjadi dewasa dalam bentuk pemikiran tp bukan ortodoks)
*Ko rasa itu yang terbaik,,,Bukannya Ko berubah dr 'Beragama ke Xberagama', Malah Ko berubah dr (-) ke (+)

Soklan 2
Kenapa Dia Takut Ko Berubah??

*Dia takut Ko lupakan Dia
*Dia takut Ko mencari 'angin' baru
*Dia takut segala kenangan Ko n Dia HANCUSSS begitu saja
*Dia takut Ko tinggalkan Dia
*Dia takut dengan Kuasa Allah S.W.T yang boleh memalingkan hati2 manusia

(Dia takut dengan semua itu sedangkan Dia lupa Allah Maha Berkuasa)
Kalau Ko bukan Milik Dia,,,
(Ak xnak cakap ap2, sbb ak bukan mendoakanNya)
Cuma Ak nak Ko paham "Jangan Lah Berubah Kerana Kata2 Dia"

Boleh x klau Orang kata Ko berubah,, 
Ko jawab, "Mudah2an perubahan saya kerana Allah S.W.T,,baik ke buruk perubahan saya, saya masih dalam proses pembelajaran dalam kehidupan,,sepatutnya Orang yang sayang saya lebih memahami saya dan menyOkong saya bukan menyuruh saya kembali kepada saya yang dulu".

Secara logik pn, kita boleh bezakan diri Kita yang dulu lebih baik atau diri kita skunk yang lebih baik....
Ilmu yang kita dapat skunk pn lum tentu kita dapat kalau kita menjadi diri kita yang dulu,,,
Pengalaman yang ada skunk pn bukan boleh dibeli kalau KO MASIH MENJADI DIR KO YANG DULU!!!!!!!!!!!
Adakah diri Ko yang dulu penuh emosi??? Sebab Ko bukan Ak kenal pn dulu??? Adakah Ko hilang tutur kata kerna Ko menjadi diri Ko yang dulu???Klau Ko jadi diri Ko yang dulu maknanya Ak xd dalam KAMUS erti hidup Ko???

Sambungan.....
(diwat slps ak Solat Asar-myb n3 seterusnya x marah2 ag ^_*)

Klau Ko berubah kerana Kata2 Dia, Ak terima....
Akibatnya sama ada baik atau buruk Ak xkan berkongsi bersama Ko
Sebabnya Ak bukan Orang yang berkongsi perubahan tersebut
Ak juga mahu berubah tetapi bukan atas dasar Kata2 Orang,,,
Terdesak sangat k nak berubah kerna Kata2 orang???
I declare Urself just 2 H**,,,dats y u be like dats,,,wink!!

P/s: Jangan nak berubah sebab Orang kata Ko berubah!!!!!!!!!
Pesan untuk diri sendiri jugak,,,,peaceee!!!^_^
(Ikut suka ati mak tiri ak jek nk cakap kan??)



Saturday, March 12, 2011

sibuk2 pn sempat

Dalam sibuk2 pun sempat,,,
Sempat untuk wat 'medical check-up'
Sejauh mna ke'sahih'an nyerrr
Aku pn xpasti,,,
tapi keputusannya
agak dahsyat namun baik=))

BMI = 26 (Obesiti)

Lemak dalam tubuh = 35.2 % ( Lebih dr yg sepatutnya= P= 17-33%)

Peratusan air dalam badan = 47.9% ( P= 45-60%)

Jisim otot = 36.2 

Tahap fizikal = 3 (mampat)

Umur biologi = 39 tahun  (Jantung, tulang, peparu)

Jisim tulang = 2.2 kg ( 50-70= 2.40 kg )

Lemak pada abdomen = 6 ( sihat = 1-9 )

Tekanan darah = 126 ( Normal = 110-140)-Sistolik ( Normal = 70-90 )-73

Kadar denyutan jantung = 74

Sebenarnya, ak xbp paham pn ap yg orang 2 terangkan,,,

Moral: Jaga kesihatan melalui pemakanan dan senaman,,,Amalkan gaya hidup yang sihat yea!!! peassssssss!!!

Wednesday, March 9, 2011

Boleh saya luahkan??

Tah nape ati rasa berbelah bg untuk meluahkan
Tah nape sampah2 yg hadir seakan memberi kesan yg mendalam
Tah nape kadang2 airmata xtertumpah kerananya
Tah nape semuanya hilang dengan 'satu' sms
Tah nape dalam masa 6tahun seakan permainan baginya
Tah nape waktu bersama bukan 'perasaan' baginya tetapi hanya kenangan
Tah nape kenangan bersama seakan boleh dicipta 2 kali bersama yang lain
Tah nape orang lain berjaya tewaskan saya yang masih bertanya "Boleh saya luahkan??"

2011/3/8
"Xperlu penyesalan, perasaan yang datang lumrah hidup manusia, semulajadi,,,,mungkin kesilapan datang dari diri ini, xmampu memahami, jua xmampu memaksa diri,,maap teramat sangat,,Redha pada ketentuanNya", kata dia.

"Kisah kita dah tamat,,kita teruskan hidup masing2", kata aku.

Tah nape rasa pahit masih membuat aku ketawa
Tah nape kehilangannya membuat aku hilang sejarah manis badminton
Tah nape dia menutup rasa aku kepada yang lain
Tah nape dia yang aku kenal hanya membazir masa 

Akhirnya, hari ini aku hilang peneman setia badminton, ChongWei, Manchester, Al-Attas, isihati aku....

Walaupun hilang dia,,,
Tah nape aku yakin & percaya Allah S.W.T sayangkan aku
Mudah2an Allah pertemukan aku dengan orang yang lebih sesuai buat aku....amin3

Macam 'topik' aku ngn 'musuh' ak cte
Untuk wat drama yg bkualiti kerna cr antaranya
"Andalah pelakon yg saya cari", bak kata Rosyam Nor

Boleh saya luahkan???

2011/3/9~6.25am
Takkanlah persahabatan kita pun tamat...(kata dia)

...&^%$&^%$##*......( kata hati aku~blurrrr again~)

P/s: Allah TIDAK memberi apa yang kita MAHU,,tetapi Allah HANYA memberi apa yang kita PERLU ^_^

Tuesday, March 8, 2011

Ceramah 'mendidik anak2 dengan ajaran Islam'

2nite, Saba and I spent 2hours in Dewan Rahman Talib lend our ears n eyes listen 2  a talk about 'Mendidik anak2 dengan ajaran Islam' by Ustaz Muhammad Ayyub Bin Mohd.

7ways in teachin' young children using Islamic way :

1- Faith (keimanan)
2- Prayer
3-Knowledge
4-Remembrance Allah S.W.T
5-Love
6-Honest/truth
7-Love towards Islam

By using 'percakapan iman' can enhance children's development
Percakapan iman means Allah Maha Berkuasa, Allah melihat apa yang kita lakukan instead of using 
" Pergilah sna,,ad hantu kat situ"

Xtuali, d moderator used Malay...however i dont understand y i'm using English in elaborated it...

P/s: Sebaik-baik manusia adalah yang memberi faedah kepada orang lain ,,,,,,,,,^_^,,,,,,,,

Sunday, March 6, 2011

Puding Roti

Dis week ak 'lepak' ag umah kakak ak,,
2 ari rasa cm sekejap jekk,,walau haru biru gak ngn keletah anak2 buah,,
Tapi 2 xmen'serik'kan ak pn
Maklumla,,'a kindergarten educator-to-be' la katakan,,,,amin3

Sempat gak ak blaja cmne nak wat puding roti yang dibakar,,,
Sangat senang,,yg penting mesti ad rasa 'rajin' n minat atau 'kuat makan'
klau nak resepinya,,singgah kat blog kakak ak,,

Skunk jom kte tengOk ap hasil dr pembelajaran ak


 Ni setelah dicampurkan roti dengan susu low fat, gula kaster, telur, esen vanilla & perisa mangga (yg dblended)=)


Proses membakar,,,

Finally, dah blehh makan......
Sesuai betul untuk menu bg kanak-kanak membesar
So, sape yg nk buka kindergarten nti,,
myb leh jdkn menu 'puding roti' nie
as a dessert
Jimat, mudah, sihat ^_^

p/s: Jemput makan kwn2 espeseli 4 anak Pak RAshid yg siap warnin'2 ak!!!ahakkss=)
~ ^_*~sedapppppp~he3

Saturday, March 5, 2011

Rahsia Awak Bukan Hak Milik Saya

Nada: Marah dalam kesedihan???
Suara Latar: Ct Haliza & KD~Lagu: Ammarah
Amaran : Tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia,,,Xsesuai untuk ibu2 mengandung ~peace!!!~

Rahsia awak bukan rahsia saya.
Saya marah sebab rahsia awak menunjukkan saya tidak penting bagi awak.
Rahsia awak menyebabkan keyakinan saya pudar.
Rahsia awak buat saya rasa pengalaman awak jauh berbeza dari saya.

Rahsia Awak bukan rahsia saya.
Saya geram sebab rahsia awak membuatkan awak melupakan saya.
Rahsia awak menyebabkan saya kehilangan awak.
Rahsia awak buat saya rasa ingin berundur dari setiap kenangan yang kita cipta.

Rahsia saya bukan rahsia awak.
Awak pasti marah sebab saya juga ada rahsia.
Rahsia saya menyebabkan jurang antara kita makin besar.
Rahsia saya buat awak rasa hilang sabar.

Rahsia awak bukan hak milik saya.
Rahsia saya juga bukan hak milik awak.
Saya hormati rahsia awak sepertimana saya mahu awak hormati rahsia saya.
Jika saya xberitahu tentang rahsia saya.
Bukan bermakna saya TAKKAN beritahu.
Saya hanya memerlukan masa dan peluang.
Kerana awak dan saya bagai langit dan bumi, bagai Enggang dan Pipit....

TETAPI hari ini,,,
saya cuma nak beritahu bahawa Rahsia Awak membawa kesedihan pada saya.
Rahsia Awak menutup Rahsia Saya.....

TAMAT

p/s: Nukilan ini hanya boleh d'layan' di sini ^_*