Tuesday, March 29, 2011

minggu meng'geletar'

Ahad

Banyak perkara perlu dselesaikan, dengan diselami perasaan yang baik, ak bergerak2satu persatu dalam keadaan sentiasa mendoakan yang terbaik. Okeh!! Ahad ari2 I'm forcely 2 wake up early utk satu seminar tentang "Kaedah gabungan bunyi kata". Kadang2 kes paksaan nie beri impak positif dengan pemikiran ak yang sentiasa mengamalkan dasar keterbukaan,,he~ From start until end, wahhh!! ak sangat memberi perhatian shingga menitiskan airmata 'penghormatan' kepada PROF EMERITUS DATO' DR ISAHAK HARON yang sangat2 low profile, just like wat my madam said, "Apabila kamU d atas sentiasa lah memandang k bawah",,lbh kurang lah maksud ayatnya. Leklu!!!! Lum abeh ag ok, ak pn cm sonOk jek nk ngajar bdk2 nie mbaca, cz kaedah nie sgt fleksibel n relevan. Klau dulu kte mbaca 'tah cmne kaedah' tp skunk just not like befOre. Ibubapa terlalu mengharap pd guru utk memastikan anak2 mereka boleh membaca. (Nak jek ak bg Kuliah Subuh kat makbapak cmnie), Children's dev not only based on cognitive dev but social emotion & so on...Okehla!! ak semangat nak mengajar, dah bayangkan cmne ak 'teach' kat tadika nanti^_*

Isnin

Untuk Literasi kanak2 klas mama Zain, group ak dtugaskn utk mengajar kanak2 3 TAHUN,,,cayalah!!!! it was truly suck!!! Bdk2 2 Ya Allah,,lebih baik jaga anak kucing dr jaga anak 'orang' ok??? Tp kwn2 ak sebaik mungkin try mengajar,,,thumbs up 2 them!!! Ayat baik salah sorang dr dorang, "AK nak sambung master laa,,xsangup ak",hahhaahaha. Dalam ati ak terdetik, ak??mampu x ak, bkn sj bertahan ngn perangai bdk2 nie tp propaganda sistem pentadbiran "tadika"...hahahha coz ak familiar ngn nilai2 cikgu2 tadika nie (cikgu yg tangkap muat la). 

Selasa
Tiba time ak arini, okehh la!! not bad and not good enough...Bdk 3taun nie, refleksi n attention dorang sgt lemah a.k.a low....tapi ble pk blik, "Ak xtakut pn nk ajar dorang"huhuhuuuh. Dengan bekalan buku "Hujan dah turun" and song "tik tok",,banyak membantu. Agaknya, ak terpilih utk ngajar bdk2 nie kot...hhmmm xtau ag, after 2012 br kte cte ekk...Tapi ngajar kanak2 tekanan nya xsebesar mengajar bdk2 besar...ble renung bdk2 nie, "tulus and polosnya ati2 mereka". Xmacam kte orang dewasa, banyak kepentingan yg kte pk...(Sometimes, I hate 2 be an adult)he~


Malam Selasa

Ko kna 'present' esok,,perghh!!! sibuk ak nk cr replika GIGI....Last2 ak decided wat 'play dough',,lantaklah ap nk jadi, sometimes less is more,,,hahahha (so skunk ak tgh wat Lesson Plan)

Minggu meng'geletar' sbb kna present depan pelbagai reaksi rakyat!!

p/s : xsabar tgu mgu ke-14,,,Nak balik siut!!!

2 comments:

Wen said...

hmm good luck along... wen pun sama la minggu ni huhu

Long-Kang said...

tq wen,,gudluck 2 u tOo=)