Sunday, July 14, 2013

Kompilasi Kisah

Assalamualaikum....

Maap, sejak akhir-akhir ini sibuk sangat. Ditambah pula dengan tenet yang slow macam aku menaip :)

Salam Ramadhan...selamat berpuasa! 

Sikit la nak share malam ni tentang kisah aku. Kalau aku tak share dia macam bermain-main dalam kepala aku. Ibarat macam aku nak taip kt dis blog tapi sebenarnya ia masih kat kepala jek.

Selasa lepas, aku g interbiu. Dorang wat dalam groupin'. Berdebarnya usah cite. Of kos sarapan skip! Paling besh, jumpa kawan-kawan lama. Ada yang dalam pantang, preggy, baru kawin, putus cinta, da gemOk and yang makin kurus pun ada. So sangat seronok. Padahal dulu tak rapat mana pun, bila dah berpisah...jumpa balik, Great Greet la! Ok la kalu aku nak panggil pertemuaan tu camtu kan...haha.

Aku tumpang my frenz. Hanath's famili. Sangat bertima kasih pd mak ayah dia. Lovely sangat. Macam mak ayah kita jugak. Jaga makan minum kita, nasihatkan kita. So, sweet! Xtuali masa nak berpisah tu, aku quite nangis-nangis jugak la. wawawa! Tak tau nape. Aku rasa aku terkena cili padi kot masa tu. haha!

Interbiu dalam groupin' tu, mula-mula air liur aku macam tersangkut-sangkut jugak. Then after 5 minit camtu, aku dah boleh bernafas baik-baik. Masa di tanya soalan tu, dorang wat cam open Question. So kita kena serang dan attack dengan baik ar. Aku jarang jawab dulu, sebab ada budak TESL yang kaki angkat tangan awal. Aku tengok jek dulu dalam 10 minit camtu. Pastu, PAKK tu bidang aku. Kalu aku wat diam so membazir aku belajar 7 tahun. Then, aku try attack. Guna teori and skill-skill yang aku belajar dulu. Lagipun praktikum memang banyak membantu aku menjawab soalan. Seboleh-bolehnya aku jawab dengan hikmah dan tak nampak sombong. Sebab apa aku taknak jadi sombong, SEBAB hanya aku sorang yang dari bidang PAKK. Yang lain, TESL, KAUNSELING dan PENDIDIKAN ISLAM. Walaupun dorang dari bidang pendidikan tapi bagi la peluang kat kami, PAKK yang menganggur ni yang 'rangkul' keja ni. Haha! Okeh! aku main-main jek. kalu dah rezeki dorang nak wat camne kan. It means mereka layak la kan.

Interbiu aku tu, 2 JAM. Perut aku dah minta blah. Kaki aku menggeletek nak kuar. Muka masih senyum menahan kesejukan. Then pukul 2 lebih-lebih camtu, interbiu tamat!
"Awat ko lama sangat Long!", jerit kawan-kawan aku
"..........................." Aku senyum jek. Penat ah aku nak cakap ag. Bagi aku rest 5 minit pun jadi la. haha!

Puasa pertama aku tahun ni, di Merlimau Melaka.

Teruskan keja macam bese. Hari Jumaat deal dengan budak-budak baru daftar kat ICYM.

"Cikgu-cikgu, saya nak tanya cuti bila?...
"Cikgu? cikgu?".....sweet la budak-budak ni.

"Puae, sayo dok tahu nok pangil gapo. Kalu pangil puae kang ado hok maroh, kito nok pangil guano pun dok pehe"
(ahh susah gila nak kecek kelate nih!)
Then aku jawab, "Pangil la saya puan ke cik ke cikgu ke, ADA AKU KISAH!"...gelak mengharungi dewan tersebut.

"Cik, nak minta no phone?" Nanti malam-malam boleh kita msg-msg.
(Aku membulatkan mata)
"Tak ada maknanya"...terus menuju ke pelajar lain.

Tetiba teringat mula-mula aku masuk IIC dan UPSI. Jadi budak baru ni sweet. Seronok juga layan budak-budak ni tapi bila dalam kelas, tengoklah betapa 'garang'nya Cik Long-Kang ni. Garang ke?haha!

p/s: Sempena Ramadhan ini, aku mohon maap...sengaja or tak sengaja kalu blog aku ada menyingung perasaan sape-sape. Seyes! Aku buat blog untuk sampingan jek. Tapi kalu tak tulis blog, aku lakarkan kat blog minda aku :/
Ahaks!

3 comments:

Che Ss Says said...

tabekkkk spring wat cik long kang...lama da xtgk blog ko..

Gaara Kazekage said...

ko interview kat mana?

Long-K said...

Che SS : Maceh beb :)

Gaara : Putra Jaya

Sekarang baru balas...sori blogger2 :P