Tuesday, October 19, 2010

Teringat pada....Dia

Semenjak akhir2 nie asik teringat kat Dia,,,orangnya penyayang (sebab 2 dia dpt jadikn aku seOrang yang penyayang jua kot...amin) 
Banyak kata-kata dia bermain dlm benak pemikiran aku,

" Nanti awak konvO ayah nak g tengOk" 

Bila mengenangkan ayat 2 bergugur desiran airmata aku....sebabnya dlu masa aku konvo 4 my diplOma, ayah xdapat g...sebab msuk hOspital & ad sdikit mslh kewangan...
So aku g sorang2, tdO umah kawan..pagi 2 odw nk g UIA, bapak kwn aku tny....

"Mak Ayah along xdatang k???"....said dats Old man.
"Ermmm....xdtg...mmm" dlm diam airmata jatuh, xsangka lak laju cm air terjun...
(bese laa ank pOmpuan, bongsu lak 2)

Aku xsalah kn pakcik 2 pn, dia pn da mcm bapak aku gak cz ble dtg kL jek, umh dia jd tempat aku & kwn2 landing...free ag,,,,

Nasihat Dia ag....
"Nanti klau nk kawin cr 'Orang' yang solat....cian awk klau dapat Orang yang xsOlat"...pesan ayah.

Walaupun bukan dlm keadaan yang serius tp ad maksud yang aku pegang kata2nya smpi k hari ini.....

"Wani Tolong urutkan ayah nie...."
(nie wak2 dia sakit)
Mula2 rajin gak la aku nk mengurutnya, almaklum la aku nie hebat dlm mengurut nie, smua org dlm famili suka klau aku urut dOrang...hu3
Lama2, aku jadi malas...mungkin masa 2 xmatang ag, xingat yang aku akan kehilangannya nanti....
MeNyesal dulu pendapat MeNyesal kemudian xberguna lagi....

Rasa nak ulang hari tersebut tapi....aku ingat bahawa kita hanya pinjaman ddunia ini
Seandainya masih ada bapa, ayah, abah, papa, daddy.....jangan buat mcm aku pernah buat....
walaupun xla sejahat mana, tp hati kecilku akan rasa terkilan setiap kali teringat pada insan bergelar ayah ini...
Banyak yang hilang, banyak yang susah, banyak yang sakit setelah aku kehilangan ayah...
Tapi aku, mahupun sape2 yang kehilangan ayah perlu bergerak sendiri tanpa ada si ayah yang bertanya

"Duit belanja cukup x???"
"blaja rajin-rajin"
"Solat jangan lupa"
"Balik Pahang pukul bape??, ari apa???"

Yang paling aku ingat...ayah xpernah bg aku tunggu ms dia nk jemput aku...(skali pn x)
Tapi hari ini,, aku blaja utk berjam2 lamanya utk tgu sebab aku da xd ayah utk tgu aku lagi

DOA buat IBUBAPA

"Ya Allah Ya Tuhanku, cucurilah rahmat dan kasihilah kedua orang tuaku seperti mereka mengasihi dan menyayangiku sewaktu aku kecil".

2 comments:

mamahayyu said...

hu..hu..hu..
mmg masa ngah jadi warden asrama dulu......tak penah, ngah tunggu ayah...balik sekolah pukul tengahari...tapi kena tunggu student petang balik, baru warden boleh balik...tapi ayah dah tertonggok kat ruang rehat menunggu ngah..sampai selalu kena usik ngan warden lelaki..."ayah student tak sampai laagi tapi ayah warden dari lepas Jumaat lagi dah smpai...hu..hu..
rupa-rupanya, mak cite ayah siap solat di Bandar Pusat Jengka lagi...mmg begitulah sikap arwah..sayang sangat kat anak-anak esspecially anak pompuan..hu..hu...satu lagi yang ngah terasa sangat masa hantar adik masuk UPSI..ngah yg drive hantar, ayah dok sebelah...ermmm teringat masa ayah sihat dulu2, kita yang dok sebelah ayah drive...mesti arwah bangga ngan ngah, yekk tak sia-sia dia ajar ngah drive dulu....he..he.. perasan...mmg arwah seorang yg penyayang, tapi ngah bangga sbb ngah sbb kebun getah ngah tu, adalah hasil tangan arwah ayah...dan kebun arwah juga dah jadi milik ngah...bkn tamakkan harta tapi...'sentimental value' kat situ...setiap sudut dan pelusuk kebun tu ada kenangan arwah.....

Along Wni said...

Semoga bertemu jodoh orang yang penyayang macam ayah...^_^
Orang yang sayang kita sama mcm ayah.....amin