Wednesday, January 30, 2013

Setiap memori di akhiri dengan makan

Assalamualaikum...
Rajin?

Okeh! Aku sangat rajin meng'update' blog. Mungkin banyak cerita, banyak rasa & banyak masa :)

Setiap memori di akhiri dengan makan!

Kelima-lima sahabat aku, time dorang nak 'fly' over?? Okeh, time dorang nak blah, mesti kami poie lepak, makan-makan & borak-borak. Makan kat mana? Ada yang kat Kepci, Pza, Mamak, Melayu punya kedai, atau makan besar kat rumah. Hebat betul, makan jek kejenya. Manalah Orang Malaysia tak mati sebab makan. Lepas nie, patut ubah aktiviti perpisahan nie.

Satu memori yang tak dijangka.

Akibat salah kelas. Akibat naik bas sama. Akibat 'negro' duduk sebelah.
Akak balik mana? said Budak 3 Hari.
Urmm...Ipoh, kamu? said kakak Long-Kang (Wah! lama gilo tak guna nama nie)
Akak..Upsi kan? Budak 3 Hari memanjangkan perbualan.
Yupss... Jawab aku ringkas.
Diam seketika, dalam hotak berfikir. Sambil berpaling ke arah Budak tersebut.
Kamu nie budak yang salah kelas tadi kan?? kakak Long-Kang dah start dahh....haha!
Ha'a, sebab saya cam akak la saya tegur. Pastue panjang la ceritanya....nape salah kelas, bila start masuk belajar kat Upsi, adik-beradik berapa orang, kisah keluarga Budak tersebut la.
Aku jadi pendengar SETIA.....Kuat jugak telinga kakak Long-Kang nie.
Diam tue kan baik :)

Tiba-tiba...

'Negro' naik bas, dengan tak malu nya duduk sebelah aku. Argghh...banyak ag kosong kot. Budak 3 Hari dah gelak-gelak sakan kat aku. Mentang-mentang orang tue tak paham. Budak 3 Hari duk kutuk-kutuk kata 'negro' tue bf aku. Nasib Budak tue aku baru kenal. Kalu tak ada kena makan pelempang free!

Tapi...

Kira baik gak la Budak tue. Ajak aku duduk sebelah dia. Dalam hati, dari duduk sebelah 'negro' yang tah pakai perfume apa jenama tah nie, baik aku duduk sebelah Budak 3 Hari yang sengal tersebut. Dalam perjalanan, sampai Bidor..Budak 3 Hari tue banyak cerita tentang mak, awek, & ketakutan dia nak mula belajar kat stage yang lebih tinggi.
Kakak Long-Kang jawab senang jek 'Tak susah pun, tapi nangis jugak la!'....haha
Dia bagi nombor telefon & exchange fesbuk. Ingatkan pertemuan tamat kat situ jek. Almaklum lah, setakat kenal dalam bas, tak bawa ke mana kot!.

Mungkin....

Jodoh agaknya. Opss! Bukan jodoh yang nak kawin tue yek. Jodoh berkawan. Dia masih ingat aku la after dah masuk Upsi. Still msg, tak tahu pape dia tanya. So apa yang patut, aku go on saja. Tarak lebih. Biasalah Budak Kecik lagi. Sangat sengal perangainya. Asik main-main & cakap pun tak serius. Sampai kawan-kawan bengang dengan dia! Sebab aku dah faham dia camtu, aku pun cakap macam endah tak endah jek.

The little brother...

In d ends, He's my little brother. Katanya 'Kakak Long-kang nie ada aura'. Okeh! Jangan gelak...Aku tak paham sangat apa auranya. Cuma, itu yang menarik dia bercakap dengan aku. Sebab katanya yang dia ada instinct yang aku tak sombong nak 'menjawab' balik. Hurmmm,,, aura? Mungkin sebab nama aku Long-Kang kot. Ada aura bau busuk Long-kang! Haha....dem it!

Memori ini juga di akhiri dengan MAKAN....

p/s: Tima kasih 'The Little Brother' sebab bagi hadiah yang TAK boleh beli kat mana-mana kedai :')

2 comments:

Gaara Kazekage said...

ko watpe skg?da keje ke?

H.Wni said...

Adoi...lom la pkck, xdapat pgln mana2 ag...so skrg, aku adalah penggangur jalanan :-\